Långweekend i Travemünde och Lübeck

Nordtyska Lübeck heter egentligen Hansestadt Lübeck och har cirka 200 000 invånare, vilket är något större än Uppsala. De medeltida delarna av staden blev 1987 en del av UNESCO:s världsarv. Lübeck anlades vid floden Trave redan 1143 och var en fri riksstad från 1226 fram till 1937 då staden började styras från Berlin. Efter andra världskriget uppgick Lübeck i delstaten Schleswig-Holstein.

Då Lübeck var ledande inom den tyska Hansan var staden länge en stormakt inom Östersjöregionen. Efter att Hansan upplöstes var det många som ville ta över Lübeck, och dessa maktspel pågick fram till 1800-talet då staden slutligen uppgick i Tyskland. Närheten till Östersjön märks då Lübeck är omgivet både av kanaler och olika hamnanläggningar. Stadens symbol är Holstentor, som var en av stadens medeltida portar och byggdes för att visa upp den rikedom och makt som symboliserade staden.

Lübeck är numera en populär turiststad tack vare sin orörda stadskärna med över tusen historiska byggnader. Du tar dig hit enkelt med färjan från Trelleborg till Travemünde. Här finns många hotell och restauranger och speciellt sommaren är behaglig då staden blommar upp med uteserveringar och barer, framförallt vid stadshustorget. Det finns också en hel del shopping i Lübecks centrum där du dels hittar små butiker vid kullerstensgator och lite mer lyxiga butiker vid Hüxstrasse.

I Lübeck finns också många museer, där ett av de mest kända är dockteatermuseet som ligger i flera sammanlänkade korsvirkeshus. Muséet har en av världens största samlingar av teaterdockor.

Nära Lübeck och Travemünde finns också Hansapark, ett maritimt nöjesfält i Sierksdorf fyllt av attraktioner och äventyr för barnfamiljen. Här behöver du inga åkband, utan du betalar inträde och åker så mycket du vill. En annan dagsutflykt när du ändå befinner dig i Lübeck är storstaden Hamburg. Resan dit tar cirka en timme och kan vara värt för att uppleva Tysklands andra största stad.