Tips på olika catering-menyer

Innan du börjar fundera på olika menyer så bör du även tänka på om du ska använda eget porslin och även ställa fram bord som maten kan stå på. Menyskyltar är alltid bra att ha för en buffé med ett speciellt tema. Även att informera om maten är vegetarisk, glutenfri eller innehåller sådant som kan vara bra för allergiker att veta. Glöm heller inte kaffe och något sött efteråt om det är exempelvis en födelsedagsbuffé. Ska det serveras alkohol på tillställningen? I så fall behöver cateringfirman ett särskilt tillstånd för att server alkohol, i annat fall kan man ordna detta själv.

Ofta har cateringfirmor olika menyer som du kan välja från, det kan vara en säsongsbetonad meny, en vegetarisk meny, en julmeny eller en temabuffé. Priserna anges alltid per person, och på så sätt kan du alltid räkna ut hur mycket buffén kommer att kosta. På catering firmans hemsida kan du vanligtvis gå in och titta på de olika menyerna. Oftast finns en stor variation på mat och teman, som grekiskt med souvlaki, bläckfiskringar och oliver som bas, amerikansk buffé med rostad sötpotatis, minihamburgare, coleslaw och majskolvar, eller en svensk buffé med gravlax, Västerbottenost och renfärsbullar. Om du inte redan bestämt ett tema så fundera på vad som passar bäst för din tillställning och vad du tror att gästerna mest kommer att uppskatta.

För ett bröllop eller en högtid kan det krävas en annan typ av meny där du ofta kan plocka ihop dina egna förrätter, varmrätter och desserter samt komma med egna förslag. En förrätt kan exempelvis bestå av en toast eller skaldjurscocktail och en varmrätt av fisk eller lamm. Som dessert kan man välja på vaniljpanacotta, limepaj eller kanelparfait, bara som exempel på rätter som blir en festlig avslutning på måltiden. Vill du inte komponera ihop en meny finns ofta högtidsbuffér med elegant mat som gästerna själva får välja och plocka från.