Slow cookers
Att laga mat med slow cookers är både enkelt och nyttigt. Maten tillagas under flera timmar på låg värme och köttet blir väldigt mört och smakrikt. Allt du behöver göra är att lägga i de ingredienser som du vill ha, till exempel kött, morötter, potatis, lök och buljong. Grytan sköter sig sedan själv. Du kan lugnt åka iväg till jobbet eller göra något annat under tiden. När maten är klar hålls grytan varm så att du kan njuta av en god middag.
Vad är en slow cooker?
En slow cooker är en elektrisk matkokare som består av en rund eller oval gryta av glaserad keramik eller porslin. Grytan omges av ett metallhölje som innehåller ett värmeelement. Värmen omger grytan från alla håll så att maten sakta tillagas. Slow cookers finns i olika storlekar från 0,5 till 7 liter.
Fördelar med slow cookers
Att långsamt tillaga maten i en slow cooker har många fördelar som du kan dra nytta av:
- Det är enkelt att laga mat i en slow cooker. Maten sköter sig själv, vilket ger dig tid att göra andra saker.
- Du sparar pengar på mat. Du behöver inte köpa det dyraste köttet i affären utan även billigare sorter ger ett mört och gott resultat.
- Maten behåller sin näring. Alla näringsämnen bevaras när du lagar mat med en slow cooker eftersom maten tillagas på låg värme. Dessutom behöver du inte tillsätta extra fett eller olja.
Tips för matlagning med slow cookers
Det är som sagt väldigt enkelt att laga mat med en slow cooker, men det finns en del tips som du kan tänka på för att resultatet ska bli så bra som möjligt:
- Trimma köttet och bryn det i stekpannan innan du lägger ner det i din slow cooker. Detta ger köttet mer smak.
- Lägg i rotfrukter, potatis och morötter först och placera köttet ovanpå.
- Ha inte i för mycket vätska. Då grytan kokas på låg temperatur kommer inte vätskan att reduceras såsom det gör när du lagar mat på spisen eller i ugnen. Om det bli spad över kan du göra en god sås utav det.
Lyft inte locket. Försök att motstå frestelsen att lyfta på locket innan grytan är klar. Att lyfta på locket gör att värmen försvinner, vilket gör att det tar längre tid innan maten är klar.